Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας Φωτογραφίες Αφιέρωμα. Οι γυναίκες και τα γεγονότα που ξεκίνησαν την διεκδίκηση του δικαιώματος της ισότητας των φύλων.

Τον Δεκέμβριο του 1977 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθιερώνει την 8η Μαρτίου ως την Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη. Η καθιέρωση αυτή δεν στηρίζεται σε ένα μόνο ιστορικό γεγονός αλλά διάφορους γυναικείους αγώνες.

Όταν το 1910, στο σοσιαλιστικό συνέδριο της Κοπεγχάγης, η Κλάρα Τσέτκιν -ηγετική φυσιογνωμία του γερμανικού και του διεθνούς εργατικού κινήματος- πρότεινε την 8η Μάρτη ως παγκόσμια ημέρα όπου θα τιμώνται οι αγώνες των γυναικών, είχε ήδη υπάρξει η «ημέρα διεκδίκησης πολιτικών δικαιωμάτων για τις γυναίκες» το 1907, στην Αμερική.

Η πρόταση της Κλάρα Τσέτκιν ήρθε σε μια χρονική περίοδο που σημαδεύτηκε από μία από τις σκληρότερες απεργίες γυναικών, την εξέγερση των 20.000 εργατριών στις βιοτεχνίες ιματισμού της Νέας Υόρκης που διήρκησε από το Νοέμβρη του 1909 ως το Φλεβάρη του 1910.

1η ΦΩΤΟ

Τον Μάρτιο του 1911, η φωτιά στο εργοστάσιο της Triangle Waist, μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παραγωγής ειδών γυναικείου ρουχισμού στη Νέα Υόρκη, κοστίζει τη ζωή σε 146 εργαζόμενες.

Εκεί εργάζονταν για περισσότερες από 10 ώρες την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα περίπου 500 άτομα, κυρίως μετανάστριες. Πολλές από αυτές ήταν μικρά κορίτσια ακόμα και ηλικίας 13-14 ετών, ενώ οι ιδιοκτήτες της εταιρείας που δικάστηκαν το 1914 για την πολύνεκρη τραγωδία αθωώθηκαν, καθώς η ευθύνη τους περιορίστηκε στην καταβολή μιας ελάχιστης χρηματικής αποζημίωσης.

2η ΦΩΤΟ

Οι οικογένειες των εργατριών Triangle Shirtwaist προσπαθούν να αναγνωρίσουν τις κόρες, τις συζύγους και της μητέρες τους μετά από τη φονική πυρκαγιά. Η πυρκαγιά αυτή άναψε τη «σπίθα» για τη μάχη της ισότητας των γυναικών στις ΗΠΑ.

3η ΦΩΤΟ

Το 1915, η δρ. Άννα Σο και η Κάρι Τσάπμαν Κατ, ιδρύτριες του Συνδέσμου Γυναικών Ψηφοφόρων, βρίσκονται στην κεφαλή της πορείας για τα δικαιώματα των γυναικών στη Νέα Υόρκη. Στην πορεία συμμετέχουν περί τις 20.000 γυναίκες, που περπατούν στην Fifth Avenue.

4η ΦΩΤΟ

Τον Σεπτέμβριο του 1916 Νεοϋορκέζες προσπαθούν να πείσουν άλλες γυναίκες να παρευρεθούν σε συζήτηση για το δικαίωμα ψήφου.

5η ΦΩΤΟ

Από την πυρκαγιά που άναψε τη «σπίθα» στο σήμερα: Οι μάχες των γυναικών για την ισότητα 1917: Σουφραζέτες διαδηλώνουν μπροστά από τον Λευκό Οίκο.

6η ΦΩΤΟ

Στις 2 Δεκεμβρίου του 1916, γυναίκες φτάνουν στο Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης για να ενημερώσουν τον κόσμο στο νησί για τα δικαιώματα των γυναικών.

7η ΦΩΤΟ

Στις 27 Αυγούστου του 1973, γυναίκες πετούν κόκκινα τριαντάφυλλα στο άγαλμα των Σουφραζετών στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον.

8η ΦΩΤΟ

Ξύλινο σκάλισμα της συνόδου του Συνδέσμου Σουφραζετών ΗΠΑ στο Σικάγο, το 1880.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας Φωτογραφίες Αφιέρωμα

Ήρθαν αντιμέτωπες με την κοινωνική κατακραυγή, δέχτηκαν απειλές, διαδήλωσαν και ορισμένες από αυτές έμειναν στην ιστορία για τις βίαιες και ριζοσπαστικές μεθόδους τους. Είναι οι γυναίκες και τα γεγονότα που ξεκίνησαν την διεκδίκηση του δικαιώματος της ισότητας των φύλων…