8 Μαρτίου Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Στις 8 Μαρτίου κάθε έτους εορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, (Διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) .

Το θέμα της εορτής  είναι οι διεκδικήσεις  και οι διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου.

Η Διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.

8 Μαρτίου Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Η Παγκόσμια ημέρα των γυναικών ξεκίνησε ως ένας εορτασμός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, καθώς και του πρώην σοβιετικού μπλοκ. Σήμερα, σε πολλές περιοχές, η ημέρα έχει χάσει το πολιτικό της νόημα, και έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες όπως συμβαίνει και με τη Γιορτή της Μητέρας και την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, η αρχική παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της ημέρας για την υποστήριξη της ενδυνάμωσης και της ισότητα των γυναικών.

Ο εορτασμός καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς ενώ εορτάσθηκε για πρώτη φορά το 1911.

Η Ολυμπία Ντε Γκούς,  από τις πρώτες που αγωνίστηκαν για την ισότητα των γυναικών. Στα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης, στη διακήρυξή της για τα δικαιώματα της γυναίκας έλεγε:

«Η γυναίκα γεννιέται ελεύθερη και έχει τα ίδια δικαιώματα με τον άνδρα. Όλοι οι πολίτες, άντρες και γυναίκες, είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να φορεί την τήβεννο και να κάθεται στη δικαστική έδρα. Γυναίκες ξυπνήστε».  

Στην χώρα μας υπήρξαν, κατά καιρούς, όπως υπάρχουν και σήμερα μεγάλες Ελληνίδες πρωτοπόρες του Γυναικείου Κινήματος. Βέβαια εκείνη που κατέχει τα σκήπτρα είναι η Καλλιρόη Παρέν. Ήταν η πρώτη που σήκωσε το βάρος του αγώνα για τα δικαιώματα και τη χειραφέτηση της γυναίκας. Τέτοιες άξιες γυναίκες υπήρξαν, μέχρι σήμερα, πάρα πολλές. Η Αύρα Θεοδωροπούλου, η Μαρία Σβώλου, η Ρόζα Ιμβριώτη, η Αγνή Ρουσοπούλου, η Θάλεια Κολυβά, η Λιλή Ιακωβίδη, η Αλεξάνδρα Γραικιώτου ήταν μερικές από αυτές.

Μερικές Ημερομηνίες Σταθμοί για τις Γυναίκες στην Ελλάδα

Στην αρχαιότητα..

Η Αγδονίκη ήταν η πρώτη γυναίκα γιατρός στην Ελλάδα…η οποία όμως για να ασκήσει το επάγγελμα του γιατρού είχε ντυθεί άνδρας, αφού τον 4ο αιώνα είχε θεσμοθετηθεί νόμος που απαγόρευε στις γυναίκες να ασκούν το επάγγελμα του γιατρού. Αναγκάστηκε να αποκαλύψει πως είναι γυναίκα όταν κατηγορήθηκε από άλλους γιατρούς, πως διέφθηρε τα ήθη των γυναικών. Παραπέμφθηκε σε δίκη, αλλά όλες οι γυναίκες της συμπαραστάθηκαν και αθωώθηκε. Το απότέλεσμα; Οι γυναίκες μπορούσαν να ασκούν την ιατρική αλλά μόνο σε άλλες γυναίκες.

Στην αρχαιότητα..

268π.Χ. Μια γυναίκα από τη Μακεδονία, η Βελεστίχη, κέρδισε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πρώτη γυναίκα που κέρδιζε στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πιο πρόσφατα…

1840,

η πρώτη επαγγελματίας ηθοποιός Αικατερίνη Παναγιώτου.

1848,

Ελένη Μπούκουρα, η πρώτη ζωγράφος της μεταεπαναστατικής Ελλάδος.

1887,

Στις 8/3/1887, κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της «Εφημερίδας των Κυριών» από την Καλλιρόη Παρρέν, την πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφο.

Την ίδια χρονιά, η Αικατερίνη Παπαδοπούλου εκδίδει το «Ημερολόγιο Γυναικών»

1890,

η Ιωάννα Στεφανοπούλου είναι η πρώτη ελληνίδα φοιτήτρια σε ελληνικό πανεπιστήμιο.

1895,

Σεβαστή Καλησπέρη, η πρώτη γυναίκα που διορίστηκε επιθεωρήτρια σε σχολείο.

1896,

Ολυμπιακοί Αγώνες. Η Σταματίνα Ρεβύθη, είναι η 30χρονη γυναίκα που προσπάθησε να τρέξει στον Μαραθώνιο μαζί με τους άνδρες. Δεν της το επέτρεψαν όμως και τελικά διένυσε τη διαδρομή μόνη της την επόμενη μέρα, αλλά δεν την άφησαν να τερματίσει μέσα στο Καλλιμάρμαρο. Ο χρόνος της 5 ώρες και 30 λεπτά.

1911,

Η Παρρέν, πρωτοστατεί για ακόμα μία φορά στην Ελλάδα και ιδρύει το «Λύκειο των Ελληνίδων».

1920,

ιδρύεται ο «Σύνδεσμος για τα διακιώματα της Γυναικός». Σκοπός η πολιτική χειραφέτηση της Ελληνίδας αλλά και η κοινωνική και οικονομική ισότητας της γυναίκας με τον άνδρα. Πρόεδρος του Συνδέσμου η Μαρία Νεγρεπόντη και Αντιπρόεδρος η Αύρα Θεοδωροπούλου.

1924,

κυκλοφορεί ένα μηνιαίο φυλλάδιο του Συνδέσμου των Ελληνίδων.

1934,

Οι γυναίκες ψηφίζουν για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές.

1943,

Σοφία-Σόμια Στεφανίδου, η πρώτη γυανίκα αλεξιπτωτίστρια.

1944,

Μαρίκα Μπότση-Τσαπαλίρα, η πρώτη Ελληνίδα γυναίκα δήμαρχος εκλέγεται στη πόλη της Αμαλιάδας.

1947,

η πρώτη Ελληνίδα κινηματογραφίστρια, Μαρία Πλυτά. Γύρισε συνολικά 16 ταινίες.

1952,

οι γυναίκες της χώρας μας αποκτούν το διακαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι».

1953,

η Ελένη Σκούρα είναι η πρώτη Ελληνίδα μέλος του Κοινοβουλίου.

1956,

η πρώτη Ελληνίδα Υπουργός, Λένα Τσαλδάρη.

1961,

Η πρώτη Ελληνίδα ασυρματίστρια Τζένη Λίναρη-Χελιώτη.

1964,

Η πρώτη Ελληνίδα Καπετάνιος, Άννα Σαρίδου.

1974,

 η Ζωζώ Χριστοδούλου, είναι η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που έτρεξε σε Μαραθώνιο.

1975,

εμφανίζεται το «Κίνημα για την Απελευθέρωση των Γυναικών».

8 Μαρτίου Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Σήμερα η ισότητα των δύο φύλων θεωρείται δεδομένη. Όμως η ημέρα αυτή έχει χάσει το πραγματικό της νόημα. Δυστυχώς υπάρχουν γυναίκες που τα δικαιώματα τους συνεχώς καταπατούνται. Σε πολλές περιοχές του πλανήτη υπάρχουν γυναίκες που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες και δέχονται ποικίλες μορφές κακοποίησης(βία, σεξουαλική εκμετάλλευση). Οι γυναίκες όλου του κόσμου πρέπει να γιορτάζουν κάθε μέρα. Η ισότητα, ο δρόμος των ευκαιριών και τα δικαιώματα πρέπει να «γιορτάζονται» όλες τις μέρες του χρόνου. Το θέμα της ισότητας πρέπει να απασχολεί, όχι μόνο τις γυναίκες αλλά όλη την κοινωνία.