Tips Ψάρια

Tips Ψάρια

Tα ψάρια που έχουν μπόλικο λίπος είναι πιο κατάλληλα για να ψήνονται ολόκληρα στα κάρβουνα. Λιπαρά ψάρια είναι το σκουμπρί, οι σαρδέλες, ο σολομός, …

Tips Ψάρια.Τα ψάρια πριν τα τηγανίσουμε, τα βάζουμε σε χυμό λεμονιού ή σε ξύδι. Έτσι, γίνονται άσπρα και σφιχτά, δεν διαλύονται και αποκτούν ωραία μυρουδιά.

Για τα πανάρισμα των ψαριών συνιστάται, να ανακατέψουμε τριμμένο παξιμάδι με λίγο αλεύρι, γιατί έτσι κολλάει καλύτερα το πανάρισμα.

Το ψάρι ψημένο στον αχνό, είναι μια τροφή κατάλληλη για ασθενείς και ανθρώπους, που βρίσκονται στην ανάρρωση. Το κόβουμε φέτες, το πασπαλίζουμε  με ψιλοκομμένο μαϊντανό, το βάζουμε σε μια φόρμα που κλείνει καλά και το βάζουμε μέσα σε μπαιν – μαρί να μαγειρευτεί με τον αχνό του.

Οι ρέγγες γίνονται πιο νόστιμες, αν τις βάλουμε, αφού  τις πλύνουμε και τις σκουπίσουμε, για λίγες ώρες σε γάλα, γιατί το γάλα τραβάει  το υπόλοιπο  αλάτι. Μετά αυτό το αλατισμένο γάλα, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, για να κάνουμε τη σάλτσα, που θα περιχύσουμε τις ρέγγες.

Τα ψάρια μαρινάτα, πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, καλά κλεισμένα. Τα ψάρια πρέπει να σκεπάζονται από τη σάλτσα. Τα γαρνιρίσματα, όπως ντομάτες ή χορταρικά, πρέπει να μπαίνουν, όταν σερβιριστούν τα ψάρια στην πιατέλα.

Τα καπνιστά ψάρια, πρέπει να τα διατηρούμε σε δροσερό, ξερό, αεριζόμενο και σκοτεινό μέρος. Στον πάγο ή σε ψυγείο δεν επιτρέπεται να μπει το καπνιστό ψάρι. Δεν πρέπει να τα διατηρήσουμε για πολύ καιρό, γιατί χαλούν εύκολα.

Για να καθαρίσουμε τα ψάρια, τα βάζουμε να μουσκέψουν σε νερό που έχουμε ρίξει λίγη σόδα, γιατί έτσι βγαίνουν καλύτερα τα λέπια και οι ακαθαρσίες. Τα λέπια βγαίνουν, επίσης, ευκολότερα, αν βουτήξουμε το ψάρι, για λίγο, σε ζεστό νερό.

Για τα κατεψυγμένα  ψάρια, εκτός από τους γνωστούς τρόπους παρασκευής, ένας λιγότερο γνωστός είναι, να κόψουμε το ψάρι, όπως είναι, σε μικρά κομματάκια, δηλαδή χωρίς να το ξεπαγώσουμε και το βάζουμε  στην κατσαρόλα  παρασκευάζοντας το με σάλτσα. Το ψάρι γίνεται, έτσι, πολύ νόστιμο, γιατί διατηρεί όλους τους χυμούς, μόνον που πρέπει να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά.

Το ψάρι, που μας μένει, οπωσδήποτε και αν είναι παρασκευασμένο ( βραστό ή τηγανητό ), πρέπει να χρησιμοποιηθεί το γρηγορότερο.

Αν μας μείνει βραστό ψάρι, το ξεκοκαλίζουμε, το στραγγίζουμε καλά και το περιχύνουμε με μια μαρινάδα με ξύδι και το σερβίρουμε για βραδινό φαγητό σαν ψαροσαλάτα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4 × two =