Υδροχόος. Ο Υδροχόος είναι το ενδέκατο ζώδιο του Ζωδιακού κύκλου και το στοιχείο του είναι ο αέρας. Θεωρείται από τα πιο περίπλοκα ζώδια.
Ο Υδροχόος είναι αστρολογικό ζώδιο, το οποίο συνδέεται με τον αστερισμό του Υδροχόου. Σύμφωνα με τον τροπικό ζωδιακό, ο Υδροχόος καταλαμβάνεται από τον Ήλιο από 20 Ιανουαρίου μέχρι 19 Φεβρουαρίου.  Δείχνει ενδιαφέρον τόσο για κοινωνικά όσο και για πνευματικά ζητήματα. Δυσκολεύεται να υλοποιήσει τα όσα πιστεύει γιατί δεν είναι καθόλου πρακτικός και δυσκολεύεται με τις χειρωνακτικές δραστηριότητες.

Άτομο υπεύθυνο, με διάθεση για προσφορά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Αγωνίζεται για την ανεξαρτησία του και για κάθε ευγενή σκοπό όπως είναι  τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ένα καλύτερο μέλλον  της ανθρωπότητας. Είναι επικοινωνιακός αλλά πολλές φορές δυσκολεύονται να τον καταλάβουν γιατί προηγείται της εποχής του. Την συμπεριφορά του τη διακρίνουν οι καλοί τρόποι , η πραότητα και η ευγένεια. Το γαλήνιο παρουσιαστικό του ξεγελά όσους επιχειρούν να έρθουν σε αντιπαράθεση μαζί του και δεν συγχωρεί εύκολα κάποιον που προσπαθεί να τον θίξει.

Έχει ένα ιδιαίτερο χάρισμα να κυριαρχεί και να υποβάλλεται στους άλλους, να τους πείθει και τελικά να τους κερδίζει. Το ζώδιο του Υδροχόου είναι ασυμβίβαστο στις κλασσικές αξίες και τα καθιερωμένα και αυτό το οδηγεί στην εφευρετικότητα, την έμπνευση, την πρόοδο και την πρωτοτυπία. Ζουν μια ζωή γεμάτη με απρόοπτα, απροσδόκητες εξελίξεις και γοητευτικές γνωριμίες. Στην καθημερινή τους ζωή είναι συνήθως διακριτικοί, αξιαγάπητοι και ευγενικοί. Έχουν πλούσια τα πνευματικά χαρίσματα και τους διακρίνει η επινοητικότητα, η πρωτοτυπία και η εφευρετικότητα.

Τις σχέσεις του με το αντίθετο φύλο τις διέπουν πάντα η τρυφερότητα και η αγάπη χωρίς όμως να τους τυφλώνει το έντονο πάθος. Δεν αγαπούν καταπιεστικά και δεν ανέχονται να τους συμβαίνει αυτό από τον σύντροφο τους. Σέβονται την ελευθερία των ατόμων σε μια σχέση και εκτιμούν την ειλικρίνεια. Σπάνια εγκλωβίζονται σε σχέση, γάμο ή μια απλή φιλία όταν δεν υπάρχει η εκτίμηση στο άλλο πρόσωπο.

Η γυναίκα Υδροχόος  συνηθίζει να εντυπωσιάζει τους άλλους με το πνεύμα και τη συμπεριφορά της. Επικοινωνιακή, κοινωνική, με πολλά πνευματικά χαρίσματα δείχνει ενδιαφέρον για την επιστήμη, τη μουσική, την έρευνα καθώς και για ομαδικά και κοινωνικά ιδεώδη.

Αμφισβητεί  προτού την αμφισβητήσουν και δηλώνει ανεξάρτητη κάθε φορά που προσπαθούν να την καταπιέσουν και να την κλείσουν σε καλούπια. Έχει ένα δικό της μοναδικό τρόπο να απομακρύνεται και να απομονώνεται από τον υπόλοιπο κόσμο σαν ένδειξη διαμαρτυρίας. Η γυναίκα Υδροχόος είναι μια  γυναίκα εκστατική με έντονες διαισθητικές ικανότητες. Εμπνέει τους φίλους της να της εξομολογούνται και να τις εκμυστηρεύονται τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους. Η ίδια διακρίνεται από υπερβολές και την αναζήτηση των πιο απίθανων πραγμάτων.

Στον έρωτα είναι παράδοξη. Ο άντρας που θα ενδιαφερθεί να κάνει μαζί της μια σοβαρή σχέση θα πρέπει να έχει κατά νου ότι δε γίνεται να την περιορίσει από τα χιλιάδες ενδιαφέροντα της ούτε να την κρίνει για τον τρόπο που επικοινωνεί με τους φίλους της. Η ανοχή της δεν αποτελεί ένδειξη υποταγής ή υποχώρησης κι αν ο σύντροφος της το εκλάβει κάπως έτσι το πιθανότερο είναι να τη χάσει. Γενικά το μέλλον με μια γυναίκα Υδροχόο είναι αρκετά αβέβαιο.