Υπάρχει χάσμα γενεών στις μέρες μας; Τένια Μακρή. Ή οι νέοι γονείς κατάφεραν να γεφυρώσουν την απόσταση με τα παιδιά τους;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει χάσμα γενεών στις μέρες μας ή οι νέοι γονείς κατάφεραν να γεφυρώσουν την απόσταση με τα παιδιά τους;

Από την συνέντευξη της Τένια Μακρή στο aboutwoman.gr

Το χάσμα θα υπάρχει πάντα, το θέμα είναι πως το βλέπουμε εμείς όταν με τα παιδιά μας έχουμε μια απόσταση 20 -25 χρόνια, με τον γονιό να έχει βιώσει τις  εμπειρίες όλων αυτών των ετών.  Επόμενο είναι να βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά και να παίρνουμε διαφορετικές αποφάσεις. Άρα λοιπόν εκείνο που είναι σημαντικό  είναι πως δεν πρέπει να βιώνουμε το χάσμα σαν μια περίοδο που με τα παιδιά μας δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε.

Υπάρχει χάσμα γενεών στις μέρες μας; Τένια Μακρή

Όσο μεγαλώνουμε αυτό το χάσμα μικραίνει. Τα παιδιά μας αρχίζουν να μας καταλαβαίνουν περισσότερο και εμείς δεν είμαστε τόσο δογματικοί, δηλαδή «κάντο όπως στο λέω εγώ γιατί έτσι το έχω δοκιμάσει και έχω πετύχει.»  Η διαφορά με τα παιδιά μας αρχίζει και  αμβλύνεται και το χάσμα δεν είναι αρνητικό με την έννοια του ότι  δεν μπορώ να συνεννοηθώ  με τον νέο άνθρωπο.  Το παιδί δεν μπορεί αρχικά να  καταλάβει τους γονείς του γιατί εκείνοι έχουν περάσει δια πυρός και σιδήρου, ενώ εκείνο  έρχεται τώρα κάνει αυτή τη διαδρομή.

Εγώ όμως σαν γονιός πρέπει να γυρίσω πίσω γιατί έχω περάσει από τα δικά του μονοπάτια. Αυτό δεν μπορεί να έρθει στα δικά μου, αυτό θα γίνει όταν μεγαλώσει . Δεν είναι σωστό να θέλουμε να φέρουμε τα παιδιά μας στη στάση ζωής που εμείς κερδίσαμε περπατώντας χιλιόμετρα και να λέμε… «κάντο όπως θα το κάνω, γιατί εγώ ξέρω.»

Στην δική τους πορεία μπορεί να αποτελούμε παράδειγμα αλλά πάνω από όλα, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τα δικά τους θέλω!

Γραμματικοπούλου Κωνσταντία

Interview: Γραμματικοπούλου Κωνσταντία

Marketer – Εκπαιδευτικός