Δημήτρης Κούβελας | Ο Μάρτιος όπως λένε είναι ο μήνας της γυναίκας. Γιορτάζει η μάνα που μας έφερε στον κόσμο, που μας μεγάλωσε, που μας δίδαξε τις αξίες της ζωής.

Γιορτάζει η γυναίκα που ερωτευτήκαμε, που αγαπάμε, που μας έκανε να νιώσουμε την πατρότητα.

Γιορτάζει η κόρη μας, το παιδί μας που είναι το μέλλον του κόσμου.

Γιορτάζει η γυναίκα που, από τις σουφραζέτες του 19ου αιώνα και τις φεμινίστριες του 20ου, είναι σήμερα η χειραφετημένη επιστήμονας, νοικοκυρά, πετυχημένη επιχειρηματίας, πρωτοπόρος ακτιβίστρια, ηγέτης – πολιτικός  του 21ου αιώνα.

Αυτή τη γυναίκα τιμούμε κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου και για αυτήν οφείλουμε να εφαρμόσουμε πολιτικές στήριξης της οικογένειας και πρωτίστως της εργαζόμενης μητέρας, με μέτρα που θα ανακουφίσουν το δύσκολο παράλληλο αγώνα της για την συνεισφορά στα οικονομικά της οικογένειας και την ανατροφή των παιδιών της.  Η αξία της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή και η υποχρέωση μας να την τιμούμε και να τη σεβόμαστε διαρκώς, ως σύζυγοι, ως υιοί, ως συνεργάτες, ως εργοδότες ή υφιστάμενοι της, είναι δεδομένη.

Δημήτρης Κούβελας | Μάρτιος ο μήνας της γυναίκας

Φέτος, στη Γιορτή της Γυναίκας μετράμε δύο μεγάλες απώλειες, αυτές της Κικής Δημουλά και της Άλκης Ζέη. Δύο σημαντικές προσωπικότητες που τίμησαν το γυναικείο φύλο αλλά και την Ελλάδα  με το έργο τους.  Από την άλλη, μετράμε και μία μεγάλη κατάκτηση. Την ανάληψη των καθηκόντων της από την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην ιστορία της χώρας μας, γεγονός με ιδιαίτερα συμβολικό και όχι μόνο νόημα.

Είμαι μάλιστα περήφανος που η πόλη μας διαχρονικά κατέχει τις πρωτιές στις πολιτικές κατακτήσεις της γυναίκας: Στη Θεσσαλονίκη, τον Δεκέμβριο του 1930, για πρώτη φορά στις τοπικές εκλογές οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου. Το 1953 η Ελένη Σκούρα έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ακόμη, η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι Θεσσαλονικιά.

Σε όλες λοιπόν τις γυναίκες, στέλνω την ευγνωμοσύνη μου, την αγάπη μου και τις ευχαριστώ που είναι μέρος της ζωής μας.

kouvelas dimitris

Δημήτρης Κούβελας

Βουλευτής Ν.Δ. Α’ Θεσσαλονίκης