Κορωνοϊός: Αύξηση ενδοοικογενειακής βίας στα χρόνια του κορονοϊού. Ο περιορισμός λόγω κορονοϊού/COVID-19 δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για επιδείνωση της ενδοοικογενειακής βίας σύμφωνα με τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΠΑΒΟ από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Κύπρο μέχρι και σήμερα επισφραγίζουν και σκιαγραφούν το τοπίο καθώς οι κλήσεις για βοήθεια λόγω ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατά 30% με τις κλήσεις να φτάνουν τις 750 σε λίγες μέρες. Σίγουρα θα έχουν αυξηθεί τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας και στην Ελλάδα.

Με προβλήματα ψυχικής υγείας αλλά και αύξηση ενδοοικογενειακής βίας συνδέεται η μειωμένη κοινωνική επαφή με αφορμή την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας. Η βία στο σπίτι αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας της υγείας. Δύο στις δέκα γυναίκες έχουν βιώσει ενδοοικογενειακή βία. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης ή μορφωτικού επιπέδου.

Γίνεται λόγος για το πώς θα είναι οι ζωές μας μετά το πέρας όσων βιώνουμε. Σίγουρα αν τηρούμε τις οδηγίες και συμβουλές των ειδικών δεν θα υπάρχουν τεράστιες επιπτώσεις. Όσο αφορά τα ζευγάρια όσα ήταν αγαπημένα και πορεύονταν με το αίσθημα του σεβασμού, της κατανόησης και της αλληλεγγύης σίγουρα ο περιορισμός στο σπίτι θα τους δώσει την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά. Μάλιστα δεν θα είναι λίγα τα ζευγάρια που προς το τέλος του χρόνου θα αποκτήσουν το πρώτο τους μωρό συμβάλλοντας με κάποιον τρόπο στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας. Το ίδιο θα συμβεί και με τις αγαπημένες οικογένειες. Οι γονείς θα το δουν ως ευκαιρία να περάσουν χρόνο με την/τον σύζυγό και τα παιδιά τους. Άλλωστε οι οικογενειακές στιγμές είναι πολύτιμες και μέσα στην έντονη καθημερινότητα όλοι επιζητούσαμε μερικές από αυτές.

Κορωνοϊός: Αύξηση ενδοοικογενειακής βίας

Ωστόσο, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τα ζευγάρια και τις οικογένειες οι οποίες αντιμετώπιζαν προβλήματα  από πριν. Βλέπετε όταν έχει χαθεί η επικοινωνία και ο σεβασμός ανάμεσα στις ανθρώπινες επαφές ή σχέσεις τα πράγματα σε δύσκολες καταστάσεις γίνονται χειρότερα. Συνεπώς, οι πολλές ώρες στο σπίτι είναι εκ των πραγμάτων σίγουρο πως θα οδηγήσουν σε ξεσπάσματα και βίαιες ενέργειες.

Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να αγκαλιάζει και να αγκαλιάζεται. Όταν δίνουμε ένα φιλί, ένα χάδι, μια αγκαλιά, το σώμα μας εκκρίνει μια ορμόνη που ονομάζεται ωκυτοκίνη. Είναι η ορμόνη της αγάπης. Γιατί και η αγάπη έχει βιολογική βάση σύμφωνα με τους ψυχολόγους και τους ψυχοθεραπευτές. Ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος για να πληγώνει και να πληγώνεται. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ασκεί βία στο σώμα μας.

Η συναισθηματική κακοποίηση δεν προκαλεί κοψίματα και μελανιές όπως η σωματική κακοποίηση, οπότε τα σημάδια της είναι δύσκολα να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν. Παρόλα αυτά, η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να τραυματίσει σημαντικά την ψυχική υγεία του θύματος. Επίσης, συχνά οδηγεί σε κατάχρηση ουσιών, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αισθήματα αδυναμίας, απομόνωσης, αποξένωσης άγχος, κατάθλιψη και διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Η γραμμή 15900 απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες και σπανιότερα στους άνδρες, οι οποίες έχουν υποστεί είτε σωματική είτε ψυχολογική βία και επιθυμούν συμβουλευτική υποστήριξη. Είναι ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, δωρεάν και ανώνυμη και παρέχει ψυχολογική, νομική και ενίοτε επαγγελματική στήριξη στις γυναίκες που το έχουν ανάγκη. 

Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη