Κρίση πανικού. Η κρίση πανικού είναι μια αιφνίδια και έντονη αντίδραση του οργανισμού ή οποία συνοδεύεται από τρόμο, σοβαρά σωματικά συμπτώματα και από έντονη ανάγκη να ξεφύγετε από εκεί που βρίσκεστε. Οι περισσότερες κρίσεις πανικού αρχίζουν ξαφνικά, χωρίς συγκεκριμένο λόγο (συνήθως πυροδοτούνται από κάποια στρεσσογόνα κατάσταση), οποιαδήποτε ώρα ακόμα και όταν κοιμάστε και διαρκούν περίπου 5 με 20 λεπτά. Οι κρίσεις είναι τρομακτικές και οδυνηρές ως εμπειρία γι’ αυτό και αποφεύγετε μέρη που έχετε ξαναπάθει κρίση ή χειρότερα φοβάστε να βγείτε από το σπίτι (αγοραφοβία). Αυτό αυξάνει φυσικά την πιθανότητα να βιώσετε μια νέα κρίση καθώς πείθετε τον εαυτό σας ότι θα συμβεί σίγουρα.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης μπορεί να παρουσιάσετε:

 • Αιφνίδια έξαρση άγχους
 • Σωματικά συμπτώματα όπως εφίδρωση, ταχυκαρδία, τρόμο, πόνο στο στήθος, ναυτία ή ζάλη, αίσθημα πνιγμού, δυσκολία στην αναπνοή/γρήγορες κοφτές αναπνοές), ανακάτεμα στο στομάχι, αίσθηση ότι κρυώνετε, μούδιασμα, ξηροστομία, αίσθημα λιποθυμίας.
 • Ισχυρό φόβο ότι παθαίνετε καρδιακή προσβολή, ότι πεθαίνετε ή ότι θα χάσετε τον έλεγχό σας.
 • Αίσθημα ότι βρίσκεστε εκτός πραγματικότητας

Δεν είναι απαραίτητο όλα τα συμπτώματα να εκδηλωθούν με την ίδια ένταση σε όλους και ο αριθμός των κρίσεων εξαρτάται από την σοβαρότητα της κατάστασης.

Η σωστή πληροφόρηση σχετικά με τη διαταραχή, η αναγνώριση συμπτωμάτων, και η αναζήτηση βοήθειας από κάποιον ειδικό είναι τα σημαντικά βήματα για τη θεραπεία. Η θεραπευτική προσέγγιση των ειδικών (ψυχολόγων) γίνεται μέσω κάποιας ψυχοθεραπείας η οποία σας μαθαίνει να αναγνωρίζεται έγκαιρα τις κρίσεις πανικού και να τις ξεπερνάτε πιο εύκολα και σε δεύτερο στάδιο σας βοηθούν να ανακαλύψετε τις αιτίες των κρίσεων αυτών. Ανάλογα με τις ανάγκες σας η θεραπεία μπορεί να είναι βραχύχρονη ή μακροχρόνια. Μπορεί να είναι η μόνη σας θεραπεία ή μπορεί (όχι απαραίτητα) να συστηθεί σε συνδυασμό με κάποια φάρμακα (ψυχίατρος) με σκοπό να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα των κρίσεων πανικού και να χαλαρώσετε πιο γρήγορα.

Υπάρχουν τεχνικές αυτοβοήθειας που μπορείτε να εφαρμόσετε για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα:

 • Επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας, προσπαθήστε να πάρετε αργές και βαθιές αναπνοές
 • Επικεντρώστε την προσοχή σας σε κάτι σταθερό όπως το ρολόι στον τοίχο ή ένα βάζο.
 • Παραμείνετε εκεί που είστε προσπαθώντας να εστιάσετε σε θετικές σκέψεις ή εικόνες.
 • Απομακρυνθείτε από καταστάσεις και γεγονότα που σας προκαλούν άγχος.
 • Αποδεχτείτε και αναγνωρίστε τα συμπτώματα, ηρεμήστε τον εαυτό σας ότι είναι κατι παροδικό και ότι δεν παθαίνετε τίποτα. Έτσι θα διαρκέσουν λίγοτερο.
 • Βάλτε τη σωματική άσκηση στη ζωή.
 • Επιλέξτε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής.

Η κρίση πανικού είναι μια αγχώδης διαταραχή η οποία θεραπεύεται πλήρως και μπορείτε να επιστρέψετε στην καθημερινότητά σας χωρίς ποτέ να καταλάβει κανείς αυτό που περάσατε. Είναι δύσκολο να κάνετε το πρώτο βήμα προς τη θεραπεία και σίγουρα σας “φαντάζει βουνό” όμως κάνοντας την προσπάθεια και βλέποντας τις πρώτες αλλαγές και την βελτίωση στην λειτουργικότητά σας θα είστε πιο χαρούμενοι !!!

ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ- ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ