Τα Εργαλεία της κουζίνας μας. Η κουζίνα μας πρέπει να είναι καλά εξοπλισμένη για δύο βασικούς λόγους:

Ευκολία στο μαγείρεμα

Εξοικονόμηση χρόνου

Τα Εργαλεία της κουζίνας μας

Ο βασικός εξοπλισμός της κουζίνας

Μαχαίρια, Τηγάνια, Κατσαρόλες, Τρίφτες, Μεζούρες, Κουτάλες, Πιρούνες, και αλλά, όπως επίσης και  βασικές μικροσυσκευές. ΄Έτσι οι εκτελέσεις των συνταγών του μαγειρέματος και της ζαχαροπλαστικής γίνονται τέχνη.

Μια λίστα με τα απαραίτητα εργαλεία που θα αποτελέσουν την βάση, για μια σωστά εξοπλισμένη κουζίνα. Εξοπλιστείτε με τα απαραίτητα εργαλεία που χρειάζεστε. Υπάρχουν χιλιάδες επιλογές στην αγορά από εξειδικευμένα σκεύη, σε προσιτές τιμές για όλους.

Κατσαρόλες & Τηγάνια

Βασικά εργαλεία μαγειρέματος. Τόσο για τις κατσαρόλες, όσο και για τα τηγάνια, προτιμάμε να έχουν μεταλλικά χερούλια για να μπορούν να μπαίνουν και στο φούρνο.

Στις κατσαρόλες, υπάρχουν δύο βασικές διαστάσεις που θα πρέπει να έχουμε στο ντουλάπι μας. Η κατσαρόλα με διάμετρο 24 – 28 εκ. και χωρητικότητα 4 λίτρα και πάνω, την οποία χρησιμοποιούμε για να βράσουμε  σούπες, μακαρόνια κ.τ.λ. και η κατσαρόλα με διάμετρο 16 – 18 εκ. και χωρητικότητα 2 λίτρα περίπου την οποία θα χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε μία σάλτσα, να βράσουμε αυγά και να ζεστάνουμε φαγητό.

Στα τηγάνια, προτιμάμε τηγάνια αντικολλητικά, σε διαστάσεις παρόμοιες με αυτές της κατσαρόλας, ένα μικρό δηλαδή στα 16 εκ. διάμετρο, και ένα μεγάλο, στα 24 εκ. Επίσης βασική επιλογή μας πρέπει να είναι ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι με καπάκι, για να το χρησιμοποιούμε για μακαρονάδες και ριζότο.

Μπολ Προετοιμασίας

Στα μπολ ανακατεύουμε τις σαλάτες μας, φτιάχνουμε κρέμες ζαχαροπλαστικής. Στα μπαιν μαρί, ανακατεύουμε ζύμες και για διάφορες άλλες παρασκευές. Επιλέγουμε ανοξείδωτα μεταλλικά ή γυάλινα μπολ, για να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για κρύες ή και για ζεστές παρασκευές. Τα μεγέθη ποικίλουν, οπότε για αρχή επιλέγουμε ένα μικρό μπολ, για την εκτέλεση παρασκευής π.χ. μίας mousse, και ένα μεγαλύτερο για να μπορούμε να ανακατέψουμε άνετα, μία σαλάτα.

Ζυγαριά & Μεζούρες

Η ακρίβεια στην ποσότητα, είναι η πιο σημαντική στη ζαχαροπλαστική αλλά και στην μαγειρική. Με την ακρίβεια στην ποσότητα των υλικών μας, η εκτέλεση της συνταγή μας θα έχει και το τέλειο αποτέλεσμα κάθε φορά. Η ηλεκτρονική ζυγαριά είναι ιδανική γιατί μας παρέχει ακρίβεια στα γραμμάρια. Επιλέγουμε μία ζυγαριά, στην οποία εκτός από ζύγισμα σε γραμμάρια, να περιλαμβάνει και τις ουγκιές (ounces), για να μπορούμε να μετατρέπουμε εύκολα τις ποσότητες, σε συνταγές από το εξωτερικό.

Για τις μεζούρες, επιλέγουμς 2 είδη, “κανάτες” και “κουταλάκια”. Τις κανάτες τις χρησιμοποιούμε για να μετράμε υγρά υλικά και τα κουταλάκια για μπαχαρικά και γενικά για μικρές ποσότητες, σε σκόνες και υγρά.

Θερμόμετρο

Το θερμόμετρο είναι ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο σε μία κουζίνα, μας βοηθάει να είμαστε σίγουροι ότι το κρέας μας ψήθηκε έτσι όπως το επιθυμούμε. Τέλος ελέγχουμε τη θερμοκρασία, στις διάφορες παρασκευές ζαχαροπλαστικής που χρειάζονται ακρίβεια (καραμέλα, κρέμες κτλ). Επιλέγουμε ηλεκτρονικά, ψηφιακά θερμόμετρα στα οποία αναγράφονται οι θερμοκρασίες σε βαθμούς Κελσίου (oC) και βαθμούς Fahrenheit (oF), για να μπορούμε να διαβάζουμε εύκολα, συνταγές από το εξωτερικό.

Τρίφτες & μαντολίνο

Ο τρίφτης ή μαντολίνο είναι το εργαλείο που δίνει γευστικά αποτελέσματα στα πιάτα μας. Ξύσμα λεμονιού, τσιπς πατάτας, ψιλοκομμένο λάχανο, τριμμένο τυρί αλλά και τριμμένες ντομάτες για σάλτσα. Τρίφτες, θα χρειαστούμε 2 είδη: Τον κλασικό τρίφτη που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας για να τρίβουμε για παράδειγμα το τυρί ή την ντομάτα. Ο άλλος, λίγο πιο εξειδικευμένος, αλλά απαραίτητος, είναι ειδικός για ξύσματα, όπως π.χ λεμονιού. Έχει μικρότερες λεπίδες και είναι μακρόστενος με μεγάλη λαβή, για να βγάζουμε εύκολα το ξύσμα από κάθε εσπεριδοειδές, αλλά και για να τρίβουμε μπαχαρικά, όπως το μοσχοκάρυδο.

Επίσης επιλέγουμε μαντολίνα με καλή λαβή και βάση γιατί είναι πολύ σημαντικό, για λόγους ασφάλειας, να παραμένει σταθερό κατά τη χρήση του. Με το μαντολίνο παρασκευάζουμε τσιπς λαχανικών, ψιλοκόβουμε γρήγορα το λάχανο, αλλά και να κόψουμε σε ομοιόμορφες φέτες, τα λαχανικά μας.

Επιφάνειες Κοπής

Οι επιφάνειες κοπής είναι το εργαλείο που μας χρησιμεύει να ψιλοκόψουμε λαχανικά, ή και να φιλετάρουμε κάποιο κρέας ή ψάρι. Διατηρούν την κουζίνα μας καθαρή, μας βοηθούν να αποφύγουμε τις επιμολύνσεις από τα ωμά κρέατα, αλλά και τις γρατζουνιές από τους πάγκους μας! Επιλέγουμε τις επιφάνειας κοπής από καλής ποιότητας πλαστικό (εγκεκριμένο για αυτή τη χρήση). Αποφεύγουμε τις επιφάνειες από γυαλί ή ξύλο, διότι με το γυαλί υπάρχει κίνδυνος να καταστρέψουμε τα μαχαίρια μας, και με το ξύλο, επειδή είναι ένα υλικό με πολλούς απορροφητικούς πόρους, υπάρχει κίνδυνος να μην το καθαρίσουμε σωστά, με αποτέλεσμα, τυχόν μικρόβια να μεταφερθούν και σε κάποιο άλλο υλικό.

Σε κάθε περίπτωση, η επιφάνεια κοπής πρέπει να αποστειρώνεται πάρα πολύ προσεκτικά, με ζεστό νερό και με πολύ δυνατό καθαριστικό. Το καλύτερο θα ήταν να έχουμε μία επιφάνεια κοπής για το κοτόπουλο, το ψάρι και το μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας και μία διαφορετική για τα λαχανικά και το ψωμί.

Ταψιά & Φόρμες Ψησίματος

Για τάρτες, πίτες, γλυκά και φαγητά φούρνου, προτιμάμε αντικολλητικά ταψιά και ανοξείδωτες φόρμες ψησίματος. Τα μεγέθη ποικίλουν, ανάλογα με τη συνταγή. Τα βασικά που μπορούμε να προμηθευτούμε είναι μια ταρτιέρα με διάμετρο 20-22 εκ., ένα ταψί στρογγυλό με διάμετρο 22-24 εκ., μία αντικολλητική φόρμα ψησίματος με αποσπώμενο το πάνω μέρος και διάμετρο 18-20 εκ. και φυσικά τα μεγάλα ταψιά του φούρνου. Απαραίτητα επίσης είναι η φόρμα του κέικ αλλά και οι φόρμες των cupcakes.

Κουτάλες, Σπάτουλες και Λαβίδες

Υπάρχει αρκετά μεγάλη επιλογή στην αγορά και διαφέρει ανάλογα τις ανάγκες μας, αλλά και το τι πραγματικά βολεύει τον καθένα. Κουτάλες για τις σάλτσες και τις σούπες, πιρούνες για τα ζυμαρικά, λαβίδες για να ανακατεύουμε τις σαλάτες, σπάτουλες ζαχαροπλαστικής. Αποφεύγουμε τα ξύλινα εργαλεία γιατί μαζεύουν μικρόβια και δεν πλένονται εύκολα, ενώ για τις σπάτουλες ζαχαροπλαστικής, επιλέγουμε να είναι από σιλικόνη, για να τις χρησιμοποιούμε άφοβα στις ζεστές παρασκευές.

Μικροσυσκευές

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της μαγειρικής και τις ζαχαροπλαστικής. Η λίστα, είναι πολύ μεγάλη, οι επιλογές μας ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.  Επιλέγουμε τα πολύ βασικά, όπως το μίξερ και ο πολυκόφτης (multi) των 500W, το λιγότερο.