Ολυμπία ντε Γκουζ στη Γαλλική επανάσταση. Η Μαρί Γκουζ γεννήθηκε το 1748, παντρεύτηκε στα 17 της έναν άνθρωπο, που δεν τον αγάπησε ποτέ, ενώ στα 18 της ήταν ήδη μητέρα και στα 23 της χήρα.

Γνήσια κόρη του Διαφωτισμού (και καλλονή όπως φαίνεται από τους πίνακες που σώζονται) πέρασε ολοταχώς στα λογοτεχνικά σαλόνια του Παρισιού, με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Ολυμπία ντε Γκουζ πια, πρώτα με τα θεατρικά της έργα κι αμέσως έπειτα με τα πύρινα μανιφέστα της, που αντιμάχονται την ανισότητα και την αδικία.

Το όνομά της συνδέθηκε με τους πρωταγωνιστές της Γαλλικής Επανάστασης, κυρίως με τον Κοντορσέ, που μαζί της σχεδίασε τα πρώτα φεμινιστικά κινήματα της ιστορίας. Το 1791, η Συντακτική Συνέλευση παρουσίασε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων της Γυναίκας και της Πολίτισσας.

Η Ολυμπία (Ολέμπ) ντε Γκουζ (1748 – 1793) κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης έγραψε σειρά φυλλαδίων με πολιτικό περιεχόμενο. Ένα από αυτά αναφέρει:

” Γυναίκες ξυπνήστε! Το μήνυμα της λογικής ακούγεται σ’ ολόκληρο τον κόσμο! Ανακαλύψτε τα δικαιώματά σας! Η ισχυρή αυτοκρατορία της φύσης δεν περιβάλλεται πλέον από την προκατάληψη, τον φανατισμό, τη δεισιδαιμονία και τα ψέματα. Η φλόγα της αλήθειας έχει σκορπίσει τα σύννεφα της ανοησίας και της καταπίεσης. Ο άνδρας, που ήταν μέχρι χθες υποδουλωμένος, έχει πολλαπλασιάσει τη δύναμή του και χρειάζεται και τη δική σας βοήθεια για να σπάσει τις αλυσίδες του. Με το να απελευθερωθεί μόνο αυτός, αδικεί κατάφωρα τη σύντροφό του. Γυναίκες, γυναίκες! Πότε θα πάψετε να είστε τυφλές; Τι έχετε  κερδίσει μέχρι τώρα από την επανάσταση; Αγωνιστείτε , λοιπόν, για τα δικαιώματά σας.”

Το 1791, συνέταξε τη “Διακήρυξη των δικαιωμάτων της γυναίκας και της πολίτισσας”. Άσκησε αυστηρή κριτική στους συντάκτες της Διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επειδή αγνόησαν τις γυναίκες.  Με τον τρόπο αυτό ήρθε σε έντονη σύγκρουση με την ηγεσία των επαναστατών, που επέμενε να μην αναγνωρίζει τα πολιτικά δικαιώματα των γυναικών.

Ολυμπία ντε Γκουζ στη Γαλλική επανάσταση

Παρακάτω διαβάζουμε κάποια από τα άρθρα της στη  “Διακήρυξη των δικαιωμάτων της γυναίκας και της πολίτισσας” της Ολυμπίας ντε Γκουζ. Και στη συνέχεια τη Διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των επαναστατών.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΣΑΣ – 1791

Η φλογερή συμμετοχή της στα κοινά, οι ιδέες και η αφοσίωσή της στους αγώνες των γυναικών την οδήγησαν στη λαιμητόμο. Στις 3 Νοεμβρίου 1793, την περίοδο της Τρομοκρατίας που ακολούθησε την γαλλική επανάσταση του 1789 οδηγήθηκε στην γκιλοτίνα. Με το μότο:

” Η γυναίκα γεννιέται ελεύθερη και έχει τα ίδια δικαιώματα με τον άντρα κι αν έχει το δικαίωμα να ανεβαίνει στο ικρίωμα, πρέπει να έχει και το δικαίωμα να ανεβαίνει στο δημόσιο βήμα.”

Olympe de Gouges