Mαντί. Το μαντί είναι ένα παραδοσιακό ανατολίτικο φαγητό. Στην Τουρκία το λένε και Tatar burek δηλαδή τα μπουρέκια των Τατάρων. Υπάρχει στην τούρκικη, την αρμένικη, στην καζάκικη με το ίδιο σχεδόν όνομα και φυσικά και στην σμυρνέικη και πολίτικη κουζίνα.

Υλικά

1 κουταλάκι αλάτι

1/2 κιλό αλεύρι

2 αυγά χτυπημένα ελαφρά

1/2 κούπα νερό

1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

1 κρεμμύδι τριμμένο

λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κεσεδάκι γιαούρτι

1/2 σκελίδα σκόρδο τριμμένο

1/2 κούπα βούτυρο

2 λίτρα ζωμό κρέατος

Mαντί

Εκτέλεση συνταγής

Για τη ζύμη

Σε μια επιφάνεια εργασίας, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι. Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά.

Παίρνουμε αλεύρι από γύρω-γύρω και ζυμώνουμε καλά. Προσθέτουμε νεράκι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να δούμε ότι η ζύμη έγινε σφιχτή και δεν κολλάει στα δάχτυλα μας. Χρειάζεται 8-10 λεπτά ζύμωμα μέχρι η ζύμη να γίνει σκληρή και λεία.

Σκεπάζουμε τη ζύμη με μία νωπή πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά ενώ ετοιμάζουμε την γέμιση.

Για τη γέμιση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε ζυμώνοντας τον κιμά με το τριμμένο κρεμμύδι  τον ψιλοκομμένο μαϊντανό προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το σκόρδο και το αλάτι και το αφήνουμε στο ψυγείο. Πριν το σερβίρουμε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Ετοιμάζουμε τα μαντί

Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και κόβουμε την ζύμη μας σε τέσσερα κομμάτια.  Ανοίγουμε τη ζύμη μας φύλλα, προσέχοντας να έχουν 16 χιλιοστά πάχος περίπου και να είναι ομοιόμορφα μεταξύ τους. Πασπαλίζουμε τα φύλλα με αλεύρι και τα τυλίγουμε σε έναν πλάστη. Μετά βγάζουμε τον πλάστη προσεκτικά ώστε να μείνει το φύλλο τυλιγμένο σε ρολό. Δουλεύουμε ένα κομμάτι ζύμης κάθε φορά, αφήνοντας τα άλλα σκεπασμένα για να μην ξεραθούν.

Με ένα μαχαίρι κόβουμε κάθετα τα φύλλα της ζύμης ανά 3-4 εκατοστά περίπου, τετράγωνα. Βάζουμε μια μικρή μπάλα από το μείγμα του κιμά στο κέντρο κάθε τετραγώνου. Παίρνουμε τις τέσσερις άκρες της ζύμης και τις πιέζουμε να σφραγίσουν γύρω από το κιμά. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε μικρά πουγκάκια, αυτά είναι τα μαντί!

Τοποθετούμε τα μαντί σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη, φτιάχνοντας περίπου 120 μαντί. Ψήνουμε τα μαντί για 15 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Σε μία μικρή κατσαρόλα μαγειρεύουμε το ελαιόλαδο με τον πελτέ ντομάτας για 7 λεπτά ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να απορροφηθεί το λάδι. Προσθέτουμε την πάπρικα και το κόκκινο πιπέρι, ανακατεύοντας για 30 δευτερόλεπτα ακόμη. Προσθέτουμε το νερό, ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί η σάλτσα και την αφήνουμε στην άκρη. Πριν τη χρησιμοποιήσουμε την ζεσταίνουμε ξανά.

Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε σταδιακά για 1-3 λεπτά, μέχρι το βούτυρο να ροδίσει καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα με σουρωτήρι  βράζουμε τον ζωμό κρέατος και προσθέτουμε τα μαντί. Τα βράζουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε τα μαντί και τα μεταφέρουμε ξανά  στην κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί και ανακινούμε ώστε να καλυφθούν καλά τα μαντί από το βούτυρο και αλατίζουμε.

Σερβίρουμε τα μαντί σε πιάτα, βάζουμε τη σάλτσα ντομάτας, τη σάλτσα γιαουρτιού, μερικές σταγόνες από το βούτυρο και πασπαλίζουμε με το σουμάκ και τον αποξηραμένο δυόσμο. Τέλος, αν θέλουμε, ανακατεύουμε το χυμό ντομάτας με το ελαιόλαδο και περιχύνουμε. Στην Ανατολία βάζουν πάνω και λίγη μέντα και γλυκό πιπέρι πάπρικα.