ΒΑΓΕΝΑ Σοφία : Μια γυναίκα αστυνομικός με εθελοντική προσφορά στην κοινωνία. Μια αστυνομικός που ενώ αντιμετωπίζει την βία, καθημερινά μέσα από την εργασία της, δεν την έχει συνηθίσει ούτε όμως και αποδεχτεί σαν κάτι το φυσικό να συμβαίνει.

Κάτω από την στολή παραμένει απλώς η γυναίκα Σοφία που αφυπνίζεται από τα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας και με εν συναίσθηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και κοινωνικές δράσεις ενεργοποιώντας και άλλους συμπολίτες της. Παρακάτω μας παρουσιάζεται και έχει πολύ ενδιαφέρον να γνωρίσουμε, τόσο την ίδια όσο και τις εθελοντικές της δραστηριοποιήσεις για μια κοινωνία με λιγότερη βία και κοινωνικές ανισότητες.

Είμαι η ΒΑΓΕΝΑ Σοφία και ξεκίνησα την επαγγελματική μου πορεία ως Αστυφύλακας, μετέπειτα έδωσα εξετάσεις και προάχθηκα σε Αξιωματικός  της Ελληνικής Αστυνομίας.

Υπηρέτησα για αρκετά χρόνια σε κεντρικά αστυνομικά τμήματα των Αθηνών, ζώντας από μέσα τα προβλήματα της έμφυλης βίας, κοινωνικών ανισοτήτων, της εκμετάλλευσης κάθε μορφής και αδικίας. Παράλληλα σπούδασα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιώς, από όπου και αποφοίτησα ως οικονομολόγος.

Στις τελευταίες εκλογές, εξελέγη ως μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αξιωματικών Αττικής με τη συνδικαλιστική παράταξη «Ανοιχτή Κίνηση Δημοκρατών Αξιωματικών» και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας ως Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων.

Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιήθηκα εθελοντικά μέσω διαφόρων οργανώσεων αλληλεγγύης, και δημιουργήσαμε τη δική μας ομάδα γυναικών Αστυνομικών, η οποία ονομάζεται Αλληλεγγύη Γυναικών.

Η ομάδα αυτή με γνώμονα τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη. Προσπαθεί καταρχήν να άρει τυχόν αδικίες που υφίσταται το γυναικείο αστυνομικό προσωπικό και παράλληλα με την άσκηση των υπηρεσιακών μας καθηκόντων. Να παρεμβαίνει σε φαινόμενα έμφυλης βίας αλλά και την ευαισθητοποίηση των αστυνομικών και της κοινωνίας.

vagena-sofia

Τα θέματα που απασχολούν την Αλληλεγγύη Γυναικών

Λόγω και της φύσης του επαγγέλματός μας αντιμετωπίζουμε καθημερινά ενδεικτικά είναι περιπτώσεις εγκαταλελειμμένων παιδιών. Παιδιών που πολλές φορές κακοποιούνται από τους ίδιους τους γονείς. Γυναίκες που έχουν δεχτεί βία οποιασδήποτε μορφής , περιπτώσεις ΡΟΜΑ στα φανάρια με μωρά στην αγκαλιά. Επίσης η ομάδα πραγματοποιεί διάφορες κοινωνικές δράσεις, όπως επισκέψεις σε κέντρα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και παιδιών. Καθώς και σε κέντρα προσφύγων, προκειμένου να συμπαρασταθεί σε παιδιά και μητέρες που έχουν γνωρίσει την πιο σκληρή όψη του κόσμου.

Η ανάγκη, λοιπόν, αυτών των συνανθρώπων μας για βοήθεια αντιμετωπίζεται από την Αλληλεγγύη με ανθρωπιά, πέρα από φυλή, χρώμα και θρησκεία. Στοχεύουμε λοιπόν στη συνεργασία μας με φορείς και κινήματα που αναδεικνύουν παρόμοια κοινωνικά προβλήματα  προκειμένου να ενισχυθεί ο αγώνας μας.

Είναι ενταγμένη στο παγκόσμιο κίνημα κατά της βίας, εκμετάλλευσης, φτώχειας και πολέμων .

Τα θέματα που απασχολούν την Αλληλεγγύη Γυναικών

Η πρόταση της Ανοιχτής Κίνησης Δημοκρατών Αξιωματικών, στο 29ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Αξιωματικών Αστυνομίας είναι η δημιουργία του ‘’Τμήματος Προστασίας Κακοποιημένων Γυναικών και Τέκνων’’, με εξειδικευμένο προσωπικό (ψυχολόγους και γυναίκες αξιωματικούς υπηρεσίας),με ταυτόχρονη συνεργασία με το νομικό τμήμα του Υπουργείου μας και άλλων συναρμόδιων φορέων ώστε να υπάρξει αφενός η αποτελεσματικότερη διαχείριση των θυμάτων βίας όχι μόνο γυναικών  αλλά και αντρών ή αγοριών που έχουν υποστεί σωματική ή ψυχολογική βία και αφετέρου η αποφόρτιση των Αξιωματικών Υπηρεσίας των Αστυνομικών Τμημάτων.

ΒΑΓΕΝΑ Σοφία : Μια γυναίκα αστυνομικός με εθελοντική προσφορά στην κοινωνία

Αγωνιζόμαστε για πλήρη συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα των αστυνομικών αλλά και για την επίλυση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Πιστή λοιπόν στις αρχές μου, συνεχίζω τις δράσεις μου με συμμάχους τους συναδέλφους μου αλλά και τους φορείς και τα κινήματα που έχουν τους ίδιους στόχους. Μέσα από αυτές τις δράσεις κοινωνικοποιήθηκα σαν αστυνομικός, έγινα καλύτερη σαν άνθρωπος, γνώρισα ανθρώπους που ξεχώρισαν για το ήθος τους και τη βαθιά τους πίστη σε ιδέες, οι οποίες μου μετέδωσαν δυναμική και πάθος προκειμένου να υπερασπίζομαι ανθρώπους που υπόκεινται σε οποιασδήποτε μορφής βίας και εκμετάλλευσης.

 Είναι βαθιά πεποίθηση μου, ότι η αλλαγή επέρχεται μόνο με την ενεργό συμμετοχή και δράση. Γι αυτό το λόγο θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για μια κοινωνία με λιγότερη βία και κοινωνικές ανισότητες και συνεχή αγώνα για μια πανανθρώπινη και ειρηνική κοινωνία.

ΒΑΓΕΝΑ Σοφία : Μια γυναίκα αστυνομικός με εθελοντική προσφορά στην κοινωνία