Βιταμίνες: Οργανικές ενώσεις, που βρίσκονται στα τρόφιμα, έχουν ποικίλη χημική σύνθεση και είναι απαραίτητες στη θρέψη του ανθρώπου και των ζώων. Η σημασία των βιταμινών για τη ζωτικότητα του οργανισμού του ανθρώπου είναι εξαιρετικά μεγάλη, παρ’ όλο που είναι πολύ μικρές οι ποσότητες, τις οποίες χρειάζεται ο οργανισμός, σε σύγκριση με τις άλλες βασικές θρεπτικές ουσίες.

Ο υγιής άνθρωπος χρειάζεται στο 24ωρο συνολικά μόνο μερικές εκατοντάδες χιλιοστά  του γραμμαρίου  από τις διάφορες βιταμίνες. Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τη διεργασία της αφομοίωσης όλων των θρεπτικών ουσιών, για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των κυττάρων και των ιστών. Πολλές βιταμίνες αποτελούν συστατικό μέρος των » ενζύμων», που διασπούν τις εισαγόμενες στον οργανισμό θρεπτικές ουσίες και επιταχύνουν την αντίδραση της ανταλλαγής της ύλης. Η έλλειψη των βιταμινών στη διατροφή οδηγεί σε σοβαρές παθήσεις ( αβιταμινώσεις).

Σήμερα έχουν αποκαλυφθεί πολλές βιταμίνες που τις ονομάζουμε με τα κεφαλαία γράμματα του λατινικού αλφαβήτου: A,B,C,D, κ.α. Τα είδη αυτά των βιταμινών τα ανακάλυψαν  κάνοντας στα ζώα τεχνητή διατροφή, από την οποία έλειπαν μερικές βιταμίνες. Διαπιστώθηκε η εξαιρετικά μεγάλη σημασία, που έχουν για τη διατροφή του ανθρώπου οι βιταμίνες A, B1, B2, C, P, P.Η ανεπάρκεια των βιταμινών αυτών, παρουσιάζεται πολύ συχνά.

Βιταμίνες στην υπηρεσία της ομορφιάς

Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά μια διατροφή πλούσια σε » βιταμίνες της ομορφιάς»  φαίνεται στην εμφάνιση μας και τα αποτελέσματα είναι αποτελεσματικότερα και από τη χρήση των πιο ακριβών καλλυντικών.

Για του λόγου το αληθές:

Βιταμίνη Α: Υποστηρίζει την καλή υγεία των ματιών και των μαλλιών. Η έλλειψη της φαίνεται αισθητά στο δέρμα  που μπορεί να παρουσιάσει  συμπτώματα ακμής, μαύρους πόρους, ξηροδερμία και πιτυρίδα.

Βιταμίνη Β: Οι βιταμίνες ολόκληρου του συμπλέγματος Β βοηθούν στην ρύθμιση  των  εκκρίσεων του δέρματος. Η έλλειψη τους φαίνονται με τα πολύ ξηρά ή λιπαρά δέρματα και τα πρόωρα ασπρισμένα μαλλιά που περιοδικά αρχίζουν και να αραιώνουν.

Βιταμίνη C: Βοηθάει στη διατήρηση της καλής υγείας των μαλλιών, των ματιών και των δοντιών ενώ συντελεί και στο να κρατιούνται σφιχτοί οι ιστοί του δέρματος.

Βιταμίνη D: Συντελεί στην καλή υγεία των οστών , των δοντιών και των νυχιών. Η έλλειψη της φαίνεται αισθητά σε όλα αυτά τα μέρη ενώ ο συνδυασμός της με Ασβέστιο και φώσφορο έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Βιταμίνη Ε: Βοηθά πολύ στη διατήρηση της ομορφιά του δέρματος απομακρύνοντας ρυτίδες, σημάδια γήρατος και άλλες ατέλειες. Ταυτόχρονα ρυθμίζει  την καλή κυκλοφορία του αίματος. Η έλλειψη της διακρίνεται σε ένα δέρμα κουρασμένο και πρόωρα γηρασμένο.