Δεν βλέπουμε ποτέ τηλεόραση όταν τρώμε. Στα περισσότερα σπίτια, η τηλεόραση βρίσκεται στην τραπεζαρία μπροστά στο τραπέζι όπου όλη η οικογένεια τρώει. Είναι επίσης αρκετά σύνηθες για τους ενήλικες να τρώνε μεσημεριανό μπροστά στον υπολογιστή τους έτσι ώστε να μην χάνουν χρόνο και να συνεχίζουν τη δουλειά τους.

Αυτό ισχύει φυσικά και όταν μας ενδιαφέρει η διατήρηση του βάρους που έχουμε χάσει.

Κι αυτό γιατί για να διατηρήσουμε το βάρος μας, θα πρέπει να προσέχουμε όχι μόνο την ποιότητα του φαγητού που τρώμε, αλλά φυσικά και την ποσότητα.

Είναι φανερό ότι η παρακολούθηση ενός προγράμματος της τηλεόρασης την ώρα του φαγητού αποσπά σε μεγάλο βαθμό την προσοχή του εγκεφάλου από το φαγητό που τρώμε και έτσι το σήμα του κορεσμού, να αργεί τελικά ακόμη περισσότερο.

Διατήρηση βάρους και τηλεόραση δεν πάνε μαζί

Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και οποιαδήποτε άλλη ασχολία πιθανώς κάνουμε κατά την διάρκεια του γεύματος, όπως για παράδειγμα το διάβασμα ή το σερφάρισμα στο internet από το κινητό, το τάμπλετ ή τον υπολογιστή μας.

Για αυτό λοιπόν, ακόμη κι όταν είμαστε πιεσμένοι (για παράδειγμα στη δουλειά) ή και όταν θέλουμε να χαλαρώσουμε (πχ το βράδυ στον καναπέ) δεν παίρνουμε ποτέ μαζί το φαγητό μας. Μαθαίνουμε να αφιερώνουμε τον χρόνο που πρέπει στο γεύμα ή το δείπνο μας και συνεχίζουμε μετά με την ασχολία μας, όποια κι αν είναι αυτή.

Τι κινδύνους κρύβει το φαγητό μπροστά στην τηλεόραση;

Πιθανότατα απολαμβάνετε την αγαπημένη σας εκπομπή στην τηλεόραση τρώγοντας κάποιο σνακ ή το βραδινό σας γεύμα. Αυτό δεν είναι καθόλου καλό. Σύμφωνα με τους γιατρούς αυτές οι δυο δραστηριότητες δεν συμβαδίζουν. Η παρακολούθηση της τηλεόρασης μπλοκάρει το αίσθημα κορεσμού επειδή ο εγκέφαλος επικεντρώνεται σε άλλα πράγματα όπως για παράδειγμα στην εκπομπή που παρακολουθείτε.

Όταν παρακολουθείτε τηλεόραση, χαλαρώνετε και αποκόπτεται τον εαυτό σας από τη ρουτίνα και τα προβλήματά σας, έστω και για λίγο, (αν δεν παρακολουθείτε τις ειδήσεις) και βυθίζεστε σε αυτό το φανταστικό κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος που τρώτε περισσότερο χωρίς να το καταλαβαίνετε.

Επίσης, η τηλεόραση συνοδεύεται από την κατανάλωση σνακ, η πλειοψηφία των οποίων περιλαμβάνει πολλά λιπαρά, όπως αναφέραμε και προηγουμένως.

Όλη αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται όταν παρακολουθείτε διαφημιστικά σποτ με τρόφιμα καθώς σας ενθαρρύνουν να τρώτε όλο και περισσότερο (το οποίο δεν είναι καθόλου υγιεινό). Οι άνθρωποι που παρακολουθούν περισσότερο τηλεόραση συνήθως έχουν χειρότερη διατροφή, ακολουθούν καθιστική ζωή και δεν ασκούνται.

Δεν βλέπουμε ποτέ τηλεόραση όταν τρώμε

Αλλάξτε τις συνήθειες σας προσπαθώντας να μην παίρνετε τίποτα μαζί σας στον καναπέ όταν ανοίγετε την τηλεόραση. Αν είναι εφικτό, περιορίστε το χρόνο που αφιερώνετε καθισμένοι μπροστά στην τηλεόραση. Φροντίστε να τρώτε στην κουζίνα ή σταματήστε να έχετε για συντροφιά σας στο βραδινό γεύμα την τηλεόραση. Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από μια οικογένεια που συζητά για το πώς πέρασε την ημέρα της, να περνάτε χρόνο με τα παιδιά σας, κτλ.

Αν ενδιαφέρεστε να ακολουθήσετε μια διαλειμματική δίαιτα, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό και τον διατροφολόγο