Το άγχος φαίνεται στο δέρμα; Έχετε αντιληφθεί πως το δέρμα σας αντιδρά περίεργα και το νιώθετε να υποφέρει; Αναλογιστείτε τότε αμέσως για το άγχος που σας έχει κυριέψει και αν είστε σε θέση να το ελέγξετε.

Το δέρμα, εξαιτίας της θέσης του, βρίσκεται σε στενή επαφή με το νευρικό σύστημα. Οι νευρικές απολήξεις βρίσκονται ελάχιστα κάτω από το δέρμα. Έτσι αγχωτικές καταστάσεις που καταγράφονται από το νευρικό μας σύστημα έχουν εμφανείς συνέπειες πάνω στο δέρμα. Κατά αυτόν τον τρόπο κάνουν την εμφάνιση τους σπυράκια, στίγματα κτλ.

Πολλές φορές όμως οι συνέπειες του άγχους δεν είναι τόσο εμφανείς. Το δέρμα λόγω των ηλεκτρολυτών που περιέχει, εμφανίζει μια φυσική αντίσταση στον ηλεκτρισμό, όπως πχ ένα καλώδιο παρουσιάζει αντίσταση στο ρεύμα. Το στρες και το άγχος τροποποιεί και μεταβάλει αυτή τη φυσική αντίσταση του δέρματος. Με τη βοήθεια ενός γαλβανόμετρου θα μπορούσαμε να μετρήσουμε το άγχος και να δούμε πως αλλάζει η φυσιολογική αγωγιμότητα του δέρματος κάτω από την επίδραση έντονου στρες.

Το συμπέρασμα στην τελική είναι πως κάθε άνθρωπος πρέπει να είναι σε θέση να συνειδητοποιεί πότε βρίσκεται σε κατάσταση άγχους και να το ελέγχει με κάποιους πολύ απλούς αλλά εξίσου αποτελεσματικούς τρόπους.

Καταπολέμηση άγχους

  • Διαλείμματα μέσα στη μέρα με μερικά λεπτά χαλάρωσης.
  • Σύντομος ύπνος, αν υπάρχει η δυνατότητα.
  • Μερικές βαθιές και αργές αναπνοές.

Το άγχος σίγουρα για να φύγει προϋποθέτει επιμονή, θέληση και άσκηση. Να είστε σίγουροι όμως πως όταν χαλαρώσετε και επιστρέψει η ηρεμία στο σώμα σας όχι μόνο θα αλλάξει προς το καλύτερο η ψυχολογία σας αλλά η αλλαγή θα φανεί και στο ωραίο σας δέρμα.